Logo Adapta

Eerste hulp

Legacystes
Licentieritis
Virale infectie
Netwerkcongestie

In de geneeskunde bestaat geen magische pil. Behalve in de koffertjes van schimmige kwakzalvers. Maar als het om digitale werkomgevingen in ziekenhuizen gaat, is het wel mogelijk om de meeste kwalen en pijntjes in één keer te genezen. 

Adapta Workspace is die magische pil. Innemen vereist lef, maar is veilig. Bijwerkingen zijn niet bekend. Tenzij je daar efficiëntie, werkplezier, schaalbaarheid, soepel samenwerken en kostenreductie onder verstaat. De basis van het medicijn? Google Workspace, toegespitst op jullie ziekenhuis. Inclusief de hoge compliance- en security-standaarden die cruciaal zijn als er patiëntgegevens door de digitale aderen vloeien. En inclusief onboarding en ondersteuning voor interne IT professionals en alle collega’s die met Adapta Workspace werken. Maar wel zonder hoge licentie- en beheerskosten.



Heeft jullie ziekenhuis last van:

DEFATIGATIS LUCENDI? 

IT kan de organisatie ‘lichter’ maken. Werkdruk verminderen. Processen versoepelen. Helderheid creëren. Maken jullie platformen dat waar? Als IT veroudert, loopt de batterij leeg. Net als het budget. Legacy pleistertjes blijven niet goed plakken…

Of het nu over EPD’s of werkplekken gaat, legacy software is per definitie niet toegespitst op de actualiteit. Hoe ouder systemen zijn, hoe langer opstarten duurt. Om over remote (samen)werken nog maar te zwijgen. Bovendien neemt de beheerslast (onderhouden, updaten, patchen) continu toe, waardoor IT teams niet of nauwelijks tijd hebben voor innovatieprojecten of proactieve gebruikersondersteuning.

DEFATIGATIS LUCENDI? 

Kiezen voor Adapta Workspace betekent kiezen voor schaalbare, up-to-date werkplekken. Die in de cloud draaien, waardoor alle collega’s over de laatste versies van hun werkplek apps beschikken. Op alle apparaten. Ook thuis of onderweg. Hybride (samen)werken is dus een directe realiteit. Omdat de beheerslast afneemt, worden IT teams vrijgespeeld om impactvolle vernieuwingen te initiëren en ontstaat ruimte om gebruikers proactief te ondersteunen.

NERVOSI RESPONSIONIS?

Ons zenuwstelsel reageert op externe stimuli. En maakt onderscheid tussen een streling en een ferme tik. Net als IT. Van werkplek wisselen? Phishing herkennen? Het zijn digitale reflexen. Of zouden dat moeten zijn…

Responsiveness. Dat is wat gebruikers van  apps verwachten. En terecht, want in een ziekenhuis telt elke seconde, ook als er geen medische noodsituatie is. Niemand zit graag in de wachtkamer, ook zorgprofessionals niet! Trage IT-oplossingen vormen dan ook een bron van frustratie. En omdat de oorzaak van vertragingen vaak niet eenduidig is, zijn ze lastig weg te nemen. Zeker als het IT-landschap ‘organisch is gegroeid’.

 

NERVOSI RESPONSIONIS?

Adapta Workspace is vandaag, morgen en overmorgen helemaal bij de tijd. Tuurlijk, thin clients moeten soms worden vervangen, maar zelfs dat is een pijnloze exercitie, want zodra collega’s inloggen, staat alles er weer bij zoals ze het op de vorige client achterlieten. Daar komt bij dat mensen niet alleen moeiteloos tussen apparaat switchen, maar ook sessies op andere apparaten kunnen overnemen. Als Citrix of VMWare draaien, werken card readers mee!

DIAPHANUM TEMPERATUS? 

Als servers oververhit raken, worden patiëntgegevens kwetsbaar. Een trage verbinding kan communicatie bevriezen. Die temperatuurschommelingen zijn best op te lossen. En dat doen digitale wonderdokters graag. Met licenties als bijwerking.

Veel werkplek-gerelateerde IT-issues zijn terug te voeren op verouderde, on-premise infrastructuren en ‘standalone’ software. Hoewel die problemen vaak (tijdelijk) op te lossen zijn, bijvoorbeeld door een servertje bij te prikken of een nieuw pakket aan te schaffen, ontbreekt het meestal aan zicht en grip. Sturen op calamiteitsmitigatie dus. Bovendien treedt het ‘lock-in’ effect snel op, met alle licentiekosten en externe afhankelijkheden van dien.

DIAPHANUM TEMPERATUS? 

Adapta Workspace biedt meer van hetzelfde, voor minder. Apps als Word, Excel en PowerPoint krijgen volwaardige vervangers. En veiligheidsapps zijn inbegrepen. Virusvrij, zonder viraal ‘meegroeiende’ licenties dus! Digitaal samenwerken? Is geen ‘extra feature, zij het met wat beperkingen’, maar de standaard. Videobellen, chatten, samen in documenten werken: het kan op alle apparaten. In de cloud, dus ongeacht de fysieke locatie. Meereizende werkplekken, zonder meereizende licenties. En zonder de noodzaak tot het inhuren van externe expertise.

SANUS FONTEM?

Digitaal tegengif dient exact te worden gedoseerd. Te weinig, en het helpt niet. Te veel, en er treden wisselwerkingen (denk: continu autoriseren) op. Hoeveel security injecties moet je toedienen? Wat is veilig genoeg? En wie hanteert ‘de spuit’?

Moderne bedreigingen schreeuwen om moderne poortwachters. Hackers en ransomware moeten immers worden geweerd. Dat vraagt om een permanente staat van waakzaamheid, maar als hardware veroudert, beheerprocedures gebrekkig zijn en/of collega’s off the record andere apps voor werk-gerelateerde zaken gebruiken, ontbreken tijd en overzicht. Daar komt bij dat veel apps handmatig moeten worden gepatched en geüpdate, soms door de gebruikers zelf.

SANUS FONTEM?

Adapta Workspace werkt met secure-by-design ChromeOS thin clients. Een alleen-lezen besturingssysteem in de cloud, waardoor ransomware niks te gijzelen heeft. Sandboxing isoleert processen, zodat aanvallen beperkt impact hebben. En gebruikers worden actief gewaarschuwd voor bijvoorbeeld phishing-sites. Wachtwoord uit het raam gewaaid? Tweefactor authenticatie is ingebakken. En ja, ook mailen is veilig, aldus KPMG-onderzoek.

Medicijnen vergelijken?

Alle medicijnen zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere. Ontdek de verschillen!


“Nadat ik mijn werkplek opstart, kan ik een kop koffie met collega’s doen. Gezellig, maar ik ga liever meteen aan het werk!”
“Om heel eerlijk te zijn, gebruik ik steeds dezelfde wachtwoorden, met een ander nummertje erachter.”

Foto team lid

Spannend

Spannend

Collega Joep is een vooraanstaand digitaal dokter. En informeert je dus eerlijk over de bijwerkingen. De hele opsomming, vind je hieronder.


Bijsluiter

1. Zijn er bijwerkingen voor onze samenwerkings­partners?

Nee. Ook als ketenpartners met Microsoft werken, blijft alles gewoon functioneren. Er zijn tientallen zorgorganisaties die jullie – succesvol – voor gingen. Neem Buurtzorg. Zij draaien ‘op Google’ en werken landelijk samen met eerste lijn en ziekenhuizen. En ja, Google Drive kan documenten in Microsoft-formats openen, opslaan en bewerken zonder het format te veranderen.

2. Bevat dit middel een hoog gehalte marketingcookies?

Zakelijke (‘enterprise’) diensten zijn geen consumentenproducten. En voldoen keurig aan alle relevante wet- en regelgeving. Sterker nog, in 2021 heeft de Privacy Company een DPIA uitgevoerd voor onderwijsinstellingen. Google heeft toen acht Workspace privacyrisico’s voor Workspace aangepakt. Zelfs de Rijksoverheid vertrouwt nu op Google Cloud. Maar hoe zit het dan met lokale normen, zoals NEN7510 en NTA? Die worden niet specifiek ondersteund. Ook niet door Microsoft! Techreuzen conformeren zich aan internationale standaarden. Die vaak strenger zijn. Ook prettig: Google helpt zorgorganisaties met compliance, inclusief mapping van regelgeving. Nog niet overtuigd? KPMG en zorgorganisaties concluderen dat met de juiste configuratie en beleid, Gmail veilig en compliant in de zorg kan worden gebruikt.

3. Is dit een experimenteel medicijn?

Zeker niet. Diverse grote zorgorganisaties werken met Google, zoals Buurtzorg, Laurens Rotterdam en Altrecht. Maar dokter, dat zijn geen ziekenhuizen! Klopt, maar architectuur en regelgeving zijn vergelijkbaar. Buurtzorg en Altrecht moeten aan dezelfde eisen voldoen als ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen gebruiken bovendien Google-producten. Zoals Chrome, voor toegang tot SaaS-applicaties. Het Prinses Máxima Centrum en het Universitair Ziekenhuis Leuven gebruiken Google Cloud bovendien voor hun onderzoek.

4. Zijn allergische reacties waargenomen?

Die zijn extreem zeldzaam. Veel zorgprofessionals zijn namelijk thuis in de Google suite. Bijvoorbeeld omdat zij Gmail, YouTube, Search en Google Meet privé gebruiken. De Enterprise-versies zijn gebaseerd op dezelfde eenvoudige, intuïtieve en herkenbare principes. Beeldbellen, zoeken binnen de bedrijfsomgeving, vergaderingen plannen? Alles is gebruiksvriendelijk. De enige – zeldzame – allergische reactie treedt op bij intensieve Excel-gebruikers. Google Sheets kan eigenlijk alles wat Excel kan, maar soms moeten collega’s er even aan wennen. Een Sheets training helpt. En zo niet, dan kan een werkplek met Excel worden ‘geïnjecteerd’.

5. Zijn er wisselwerkingen met Imprivata?  

Alleen positieve. Want ja, ook met Adapta Workspace kunnen artsen en verpleegkundigen sessies in een andere ruimte voortzetten. Hiervoor heb je Chrome OS, Citrix en Imprivata nodig.  Dit ziekenhuis in New Jersey doet het al: Google Workspace Customers – HMH Dichter bij huis werkt het even makkelijk. En dat willen we best demonstreren. Dus maak meteen een afspraak!

6. Kan ik er verslaafd aan raken?

Zeker. Maar alleen omdat het beter werkt. Van ‘lock in effecten’ is namelijk geen sprake. Microsoft wil gebruikers graag binnen het eigen ecosysteem houden, maar Google is een veel opener platform, gebaseerd op internationale standaarden. Zo kun je een Google landschap eenvoudig met Azure Active Directory of Entra vervlechten. En  ‘typische’  Microsoft formats werken probleemloos in Google Workspace apps.

7. Krijg ik ontwenningsverschijnselen als ik stop met Outlook?

Die kans is minimaal. Gmail is een uitstekend alternatief, en wordt door veel mensen thuis al gebruikt. De overstapdrempel is in die gevallen dus laag. Daar komt bij dat het eventueel mogelijk is om Outlook te blijven gebruiken. Adapta Workspace is niet eenkennig.

Specialist spreken?

Specialist spreken?

Hebben we in huis. In de vorm van Matthias van Alphen. Die altijd scherp is met diagnoses. En nooit over-mediceert.


Meer weten of zien?