4 redenen waarom Google Workspace beter past bij de zorgprofessional en zorginstelling dan Office 365

We zien de laatste jaren steeds meer zorginstellingen kiezen voor Google in plaats van Microsoft. En dat is niet zonder reden. Ook wij adviseren en werken graag met de producten

We zien de laatste jaren steeds meer zorginstellingen kiezen voor Google in plaats van Microsoft. En dat is niet zonder reden. Ook wij adviseren en werken graag met de producten en diensten van Google. In dit artikel geven we 4 redenen waarom wij vinden dat Google een uitstekend alternatief is voor het, vaak duurdere, Office 365. Doe er uw voordeel mee!

1. Gebruiksgemak

De zoekmachine van Google, YouTube, Gmail en Google Maps behoren al jarenlang tot de meest gebruikte apps ter wereld. Apps die zonder onboarding of training door miljarden mensen ter wereld worden gebruikt. De applicaties zijn simpel en eenvoudig in gebruik en kennen een ‘less is more’ ontwerp.

Less is more in de zorg
Juist die laatste eigenschap sluit ook goed aan bij het gebruik van IT door de zorgprofessionals. Die gebruiken de apps van Google niet alleen thuis en hebben geen macro’s nodig om goede zorg te kunnen organiseren. Waarom zou je een e-learning platform aanschaffen in de zorginstelling voor instructievideo’s, terwijl je dat ook met YouTube for Business kunt doen? Met Google kun je de professional een digitale werkplek aanbieden die aansluit bij de IT zoals die thuis wordt gebruikt.

Wij zien in de zorginstellingen die overstappen naar Google dat de trainingsbehoefte fors lager ligt bij de zorgprofessionals. Simpelweg omdat een grote groep al bekend is met -bijvoorbeeld- Gmail.

2. Snelheid 

Storingen, updates en traagheid behoren tot de grootste irritaties als het gaat om ICT in de zorg. Tussen de zorg door wil je even de administratie bijwerken, maar eerst moet het apparaat geüpdatet worden. Vaak duurt alleen al het opstarten van het apparaat, de bijbehorende applicaties en het inloggen 30 seconden of langer.

Google heeft dat probleem in ieder geval slim getackled
Google is begonnen als internetbedrijf en concurreren met Amazon en Facebook als het gaat om het aantal kabels dat wereldwijd is aangelegd.  Alle applicaties van Google zijn web-applicaties die via de browser te gebruiken zijn, of apps op een mobiel apparaat. Er zijn geen varianten die lokaal geïnstalleerd en onderhouden moeten worden en dat merk je in snelheid.

Chrome OS, het besturingssysteem van Google, is zo gebouwd dat Chromebooks twee partities hebben. Wanneer een apparaat geupdate moet worden, dan merkt de gebruiker dat niet, omdat een andere partitie wordt gebruikt om door te kunnen werken.

Binnen half jaar gewend
De grootste verandering in een overstap van Microsoft naar Google zit vaak bij de ondersteunende diensten. De collega’s daar werken meer met spreadsheets, tekstverwerking en email dan de collega’s uit de zorg. Onze ervaring is dat de meeste collega’s van de ondersteuning na zes maanden gewend zijn en ook naar tevredenheid met de apps van google werken.

3. Veiligheid

Uiteraard kun je met de concurrenten van Google ook een veilige digitale omgeving ter beschikking stellen, alleen is dat met een stuk Google eenvoudiger.
Doordat alles draait via een webbrowser of app – er zijn simpelweg geen apps van Google die je lokaal moet installeren – heb je nauwelijks lokale opslag van data. Denk aan e-mails, foto’s en bestanden. In dit ecosysteem deel je een bestand en geef je een collega toegang tot gegevens, in plaats van dat je een bestand als bijlage mailt en de ontvanger daarvan een kopie lokaal op moet slaan.

Al jaren zijn de meest voorkomende datalekken verkeerd verzonden berichten en het verlies van een gegevensdrager met gevoelige data. Door Google te gebruiken mail je geen bestanden als bijlage, maar deel je gegevens en geef je mensen toegang tot jouw data. Doordat alles via de webbrowser of app gaat, heb je nauwelijks lokale opslag van data. En dat is een wezenlijk groot verschil. Ook in veiligheid.

GDPR en veiligheid
De producten en diensten van Google zijn GDPR-compliant. En er zijn verschillen over wat Google ‘bijhoudt’ ten opzichte van de consumenten- en de zakelijke markt. Deze laatste zijn strenger en ook van toepassing op de toepassingen binnen de zorg. Hier zullen wij in een later stadium een aparte blog aan wijden.

4. Kosten  

De licentieprijzen verschillen niet enorm, al is Google vaak iets goedkoper. Google is uitdager, Microsoft ‘owns’ de markt en daardoor zien wij in de praktijk dat Google op financieel vlak beter uitpakt.

Grootste besparingen
We zien in de praktijk bij organisaties die voor Office 365 kiezen dat de verhouding tussen een E1 en E3 licentie vaak naar boven moet worden bijgesteld na de contractering, omdat de gebruiker gewend is aan de uitgebreide functionaliteit van de lokale variant (E3). De grootste besparing zit echter in beheer en IT4IT. Doordat Google alleen web-varianten kent heb je minder beheerskosten en IT-tooling nodig.

 Besparen tot 30% mogelijk
Wij zien dat kantoorautomatisering doorgaans de grootste kostenpost is als je naar IT in zijn geheel kijkt binnen zorginstellingen. Voor één van onze opdrachtgevers hebben we na een (digitale) transformatie en de overstap naar Google een kostenbesparing van 30% gerealiseerd!

Wij nemen u graag mee in de mogelijkheden van Google binnen uw zorginstelling en kunnen u uiteraard meenemen op weg naar meer efficiëntie, gebruiksgemak en besparingen!

 

Adapta.nl gebruikt cookies om jouw gebruiksgemak te vergroten en de website te verbeteren. Als je de voorkeuren later wilt aanpassen, dan is dat natuurlijk mogelijk. Meer informatie

Adapta.nl gebruikt cookies om jouw gebruiksgemak te vergroten en de website te verbeteren. Als je doorgaat op de website dan ga je automatisch akkoord met de cookie voorwaarden.

Sluiten